top of page
Aastrøen

Aastrøen

Bumerke Aastrøen

Vakkert til i grenda Vingelsåsen ligger Aastrøen. En gård med over 200 års historie som har mettet mange gjennom bruk av våre naturgitte ressurser. Siden bruket ble reist på starten av 1800-tallet har det vært drift på gården – og seterdrift både på Åsan og de frodige områdene rundt Langsetra. I 2018 tok Sveinar over gården fra sin far Olav som hadde drevet siden midten av 70-tallet. Da ble det gamle melkefjøset bygget om til et nytt fjøs for ammeku og i 2020 så de første dyrene med gener fra Japan dagens lys. Med sitt ressursgrunnlag rundt gården sørger Sveinar for at dyrene har godt gress gjennom vinteren og hjemmelaget kraftfôr av bygg – noe som gjør at maten dyrene på gården spiser kun er fra nærområdet. Fra juni til september går dyrene fritt i utmarka rundt Langsetra i Vingelen – ei aktiv setergrend som bidrar til en trygg, norsk bærekraftig matproduksjon. I tillegg til satsingen på wagyu – har Sveinar bygget om andreetasjen i stallen på gården til utleiedel for turister gjennom hele året. Et perfekt sted å komme innom når man er i området og skal være turist i Vingelen, Røros eller regionens andre vakre stedet.

Fremmermoen
Bumerke Fremmermoen

Fremmermoen

Omtrent midt i sentrum av Vingelen ligger generasjonsgården Fremmermoen med sine røtter helt tilbake til før 1600-tallet. Her har det vært matproduksjons siden med hovedvekt på mjølk og kjøtt. Fra gammelt av var det vanlig med flere setrer man flyttet i mellom gjennom våren, sommeren og høsten. På det meste hadde gården tre slike setrer om sommeren. På Lia, Langsetra og i Svartåsen. Nå holder buskapen til i Svartåsen om sommeren – og selve seterstua var med på TV3s Eventyrlig Oppussing i 2023. Gården drives av Einar, 13. generasjons bruker, og skal snart overdras av sønnen Tore. De har både melk- og kjøttproduksjon. I 2024 bygges det en ny avdeling til wagyuene i en del av fjøset. Ammekua får servert kun norsk fôr gjennom hele året.

bottom of page